Zelf papier mache maken: poppen, maskers en figuren van papier-maché

Geplaatst op: 30-11-2010 | Geplaatst in categorie: Hobby overzicht

 

Papier maché doet mensen al vaak denken aan het maken van surprises tijdens Sinterklaas. Tegenwoordig wordt het werken met papier maché op scholen niet vaak meer toegepast, toch is de rage een beetje aan het terugkomen. Met papier maché kunnen prachtige poppen, maskers en andere figuren worden gemaakt.

Afbeelding 3

Zelf papier maché maken

De meest voorkomende manier op papier maché te maken is met krantenpapier. Deze kunnen in lappen worden bevestigd, dit is handig als u al een vorm heeft van bijvoorbeeld piepschuim of karton. U kunt de lappen dan gewoon met het plaksel op de vorm plakken. U kunt echter ook een pulp maken, bijvoorbeeld als u een masker of schaal gaat maken, met stukjes krant van ongeveer 2 bij 2 cm. U kunt de pulp het beste in een emmer klaarmaken, laat de stukjes papier weken in water en laat het een nachtstaan.

Het geweekte papier doet u in een panen u vult deze vervolgens met water, het papier moer ruim onder water staan. Kook het mengsel ongeveer 20 tot 30 minutenen laat het vervolgens afkoelen. Met een blenderkunt u het mengsel tot een dikke pap mixen, verwijder met behulp van een zeefzoveel mogelijk het overtollige water en kneed de pulp tot een bal. Kijk zelf hoe droog u de pulp wilt hebben en waar u het liefst mee werkt, hoe vochtiger de pulp, hoe meer het zal krimpen tijdens het drogen.

Als de pulp voldoende is afgekoeld in de emmer voegt u het behangplakseltoe, ga uit van 4 eetlepels behangplaksel voor één volle pan pulp. U voegt hier ook 2 eetlepels krijtaan toe als vulstof en wat kruidnagel als anti-schimmelmiddel. Meng de pulp tot een geheel zodat er een mooie massa van papier-maché overblijft waar u mee aan de slag kunt.

Poppen en maskers van papier maché maken

Maskers van papier maché kunt eenvoudig maken door de klei te kneden en er een mooie maskervorm van te maken. Vervolgens kunt u het masker aanpassen op uw gezichtsvorm en er ogen in maken. Doordat de klei makkelijk is aan te passen kunt alle kanten op en altijd corrigeren.

Het maken van een pop kunt u het beste doen met behulp van piepschuim, de buik en het hoofd kunt u maken van bollen piepschuim en de armen en benen kunnen worden gemaakt van elk materiaal dat u maar wilt. Zorg dat dit materiaal buigbaar is, zodat u meer kanten op kunt.

Om de maskers en poppen helemaal af te maken kunt u deze beschilderen met acrylverf, dit maakt het helemaal af! U kunt uw eigen kunstwerk maken, een mooie schaal voor op tafel, of als u erg creatief bent: katten of andere dieren van papier maché! U kunt het zo moeilijk maken als u zelf wilt.

 

 

 

 

Volg Mediorweb.nl op
Twitter

Klik Hier! en volg Mediorweb.nl op Twitter!

« Ga terug naar de pagina waar u vandaan kwam

Voeg toe op:

Follow us Like us