Artrose behandeling: Een doorbraak! Geen medicijnen meer voor kraakbeen herstel

Geplaatst op: 23-08-2010 | Geplaatst in categorie: Gezondheid


Een doorbraak in de behandeling van Artrose!

Artrose is de voornaamste oorzaak van chronische pijn en invaliditeit bij mensen, met bewegingsproblemen als gevolg. Meer dan twee miljoen Nederlanders krijgen vroeg of laat te maken met een bepaalde vorm van artrose en dit probleem neemt jaar na jaar toe gezien de vergrijzing van de populatie.

Wat is artrose precies?

Bij artrose spreken we van een “slijtage” van het kraakbeen. Dit kraakbeen is een elastisch en spiegelglad weefsel dat de gewrichtskop bedekt en ervoor zorgt dat de schokken die veroorzaakt worden door de beweging gedempt worden. In het gewricht zit een smerende vloeistof die ervoor zorgt dat beide gewrichtsuiteinden nagenoeg zonder weerstand over elkaar kunnen schuiven. Dit glijdende vermogen is vele malen groter dan dat van ijs.

Bij artrose wordt de kraakbeenlaag brozer, dunner en gaat afbrokkelen. Hierdoor worden beide kraakbeenoppervlakken in het gewricht ruw waardoor het gewricht moeilijker scharniert, met stramme en pijnlijke gewrichten tot gevolg. Kraakbeenherstel is na de puberteit niet meer mogelijk omdat ons lichaam de daarvoor nodige stoffen niet meer aanmaakt. In de loop van het leven gaat het kraakbeen dus meer en meer slijten. In erge gevallen van artrose gaat het botweefsel rondom het gewricht misvormen en woekeren. Op die manier veroorzaakt het een harde, benige verdikking van het gewricht. Ter hoogte van de wervels spreekt men dan over de vorming van ‘papegaaienbekken’.

Wanneer en hoe begint artrose?

Artrose begint zonder symptomen op de leeftijd van 20 en 30 jaar en wordt geleidelijk erger en erger. Alle 60-plussers vertonen radiografische artroseletsels. Deze ouderdomsartrose is een normaal slijtagefenomeen dat ieder van ons aangaat. Artrose komt statistisch gezien nog vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De handen en knieën zijn het meest frequent aangetast, daarnaast zijn de heupen, de rug en de hals de meest voorkomende plaatsen.

Personen waarbij de gewrichten overdreven belasting ondergaan door zware fysieke activiteiten, extreme sporten of overgewicht, hebben allen een verhoogde kans om vroegtijdige artrose te ontwikkelen. Een ongeval op jonge leeftijd (vb. auto-ongeval, een erge verstuiking) waarbij een gewricht, de rug of de hals ernstig geblesseerd geweest is, kan eveneens aanleiding geven tot vervroegde artrose. Zo komt het dat mensen enkele jaren na een ongeluk steeds meer last kunnen krijgen van het voordien geblesseerde gewricht.

Afbeelding 1

Andere vormen van chronische gewrichtspijn

Reumatoïde artritis, in de volksmond reuma genoemd is een auto-immune gewrichtsontsteking waarbij je immuuncellen je eigen kraakbeen gaan afbreken. Normaal vallen immuuncellen enkel lichaamsvreemde elementen zoals virussen en bacteriën aan. Bij mensen met reuma gaan deze immuuncellen het eigen kraakbeen als vreemd beschouwen en aanvallen. Deze ziekte kan reeds op zeer jonge leeftijd optreden en komt 2 tot 3 maal meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Het ziekteproces kan mild tot zeer agressief zijn en meestal zijn meerdere gewrichten aangetast.

Een derde vorm van gewrichtsontsteking is jicht. Deze ziekte komt vooral bij mannen voor en wordt veroorzaakt door afzetting van urinezuurkristallen in de gewrichten, met erge, vrij plots optredende gewrichtsontstekingen tot gevolg. De ziekte kan verschrikkelijk pijnlijk zijn en komt het meest voor bij mensen tussen de 40 en 50 jaar. Jicht is een erfelijke vorm van artritis waarbij er een te hoge concentratie aan urinezuur in het bloed aanwezig is.

Overvloedig eten en drinken kan een jichtaanval verergeren maar is niet de eigenlijke oorzaak van de ziekte. Jicht wordt daarom ten onrechte de ziekte van de dronkaards genoemd. Bij een jichtaanval begint het gewricht pijn te doen, zwelt dan plotseling op en is dan zeer pijnlijk. De aanval duurt meestal enkele dagen en verdwijnt dan. Het gewricht neemt daarna geleidelijk weer zijn normale vorm aan. Jicht tast meestal één gewricht aan, dikwijls het eerste stuk van de dikke teen vandaar de ziekte in de volksmond ‘pootje’ genoemd wordt. Soms tast het ook andere gewrichten aan, meestal de voeten, de enkels, de handen of de polsen.

Behandeling van chronische gewrichtspijn en Artrose

De behandeling van chronische gewrichtspijnen is het meest succesvol indien de ziekte snel herkend en onmiddellijk behandeld wordt. Het is dus van groot belang uw gewrichtsprobleem vanaf het begin onder ogen te zien en uw huisarts te raadplegen voor een juiste diagnose. Deze zal u indien nodig doorverwijzen naar een specialist in artrose, ook wel reumatoloog genoemd. Talrijke geneesmiddelen worden gebruikt voor de behandeling van deze gewrichtsaandoeningen.

  • Jicht is momenteel de best behandelbare reumatische aandoening mits inname van urinezuurverlagende medicatie.
  • De behandeling van de klassieke reuma met medicatie is vaak minder effectief. Een behandeling met pijnstillers, ontstekingsremmers en andere medicatie moet vaak ingesteld worden. Soms treedt pas na 2 à 3 maanden behandeling een gunstig effect op. De patiënt moet vaak veel geduld oefenen en vertrouwen blijven hebben in de behan delende arts en in de medicatie.
  • De behandeling van ouderdomsartrose met klassieke medicatie beperkt zich vooral tot pijnstillers en ontstekingsremmers.


Een therapie die de laatste jaren flink in belang toeneemt bij de behandeling van chronische gewrichtspijnen is het gebruik van de zogenaamde kraakbeenherstellende stoffen. Deze producten vervangen geenszins de klassieke medicatie maar zijn complementair. Het betreft hier geen medicijnen maar wel lichaamseigen stoffen die het herstel van het beschadigde kraakbeen stimuleren. Deze stoffen worden bij kinderen automatisch door het eigen lichaam aangemaakt, waardoor zij volledig kunnen herstellen van opgelopen kraakbeenletsels.

Afbeelding 2

Als we echter deze kraakbeenherstellende stoffen aan volwassen mensen gaan toedienen (normalerwijze geen spontaan kraakbeenherstel) zien we dat toch ook zij in zekere mate hun kraakbeenschade kunnen herstellen. Glucosamine en chondroïtine zijn de meest bekende stoffen die hiervoor in aanmerking komen en zijn ondertussen algemeen aanvaarde substraten op de Nederlandse markt geworden. Zeer recent is een versterkte formule verschenen waarbij tevens collageen-2 toegevoegd wordt. Dit collageen-2 is in Amerika reeds geruime tijd een populair middel in de strijd tegen artrose.

Bent u geïnteresseerd in een Hoogwaardig Voedingssupplement waar o.a. deze ingrediënten in zitten en nog vele meer? Ga dan naar Finitro.nl of bel voor informatie naar 0900-4002060.

Klik hier en ga meteen naar de website van Finitro

 

 

 

 

 

« Ga terug naar de pagina waar u vandaan kwam

Voeg toe op:

Follow us Like us